Selecteer een pagina

Zo zorg je voor een veilig huis 

Waar vaak gedacht wordt dat men de woning voldoende beveiligd heeft, blijkt in de praktijk dat de sloten op ramen en deuren verouderd zijn, er een alarmsysteem en bijvoorbeeld camerasysteem ontbreken, enzovoorts. Voor een slotenmaker in Den Bosch voldoende reden om particulieren nog eens te wijzen op het belang van het periodiek verbeteren van de beveiliging in en rondom hun woning. Waarop dien je te letten bij het realiseren van een veilig huis? Op welke manier voorkom je dat veroudering van sloten de inbraakveiligheid van je woning sterk negatief beïnvloedt? In dit artikel lees je er meer over. 

Start met een stevige basis voor je inbraakbeveiliging 

Bij het beveiligen van een woning wordt het aangeraden om te werken met verschillende lagen. Dit begint bij de basis; de sloten op ramen en deuren. Zorg voor een kwalitatief goed slot, welke je periodiek vernieuwd. Het verzekert je van een slot, welke een goede weerstand biedt bij de toepassing van de meest gebruikte inbraakmethodes. Een goed voorbeeld hiervan: kerntrekken. Met name op de deuren van oudere woningen worden nog regelmatig sloten gebruikt zonder anti-kerntrekcilinder. Dit maakt de kans op een succesvolle inbraakpoging onnodig groot. 

Kies voor sloten met een goede SKG-beoordeling 

Sloten worden gekeurd door een onafhankelijke partij, namelijk: Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Deze partij kent vervolgens een beoordeling van nul, één, twee of drie sterren toe aan het slot. Beschikt een slot over drie sterren? In dat geval biedt dit slot een optimale weerstand aan inbrekers. Let op, een inbraak voorkomen is ook met een slot voorzien van drie sterren onmogelijk. Inbrekers zullen immers niet altijd proberen het slot te forceren; het ingooien van een ruit is een goed alternatief. 

Bouw de inbraakbeveiliging uit met een alarmsysteem en camera 

Een stevig slot op ramen en deuren is onvoldoende. Slotenmakers raden huishoudens aan hun inbraakbeveiliging verder uit te breiden met bijvoorbeeld een beveiligingscamera aan de gevel. Dit schrikt inbrekers af en kan de pakkans nadien aanzienlijk vergroten. Populair is het tegenwoordig om in plaats van een groot model beveiligingscamera te kiezen voor een slimme deurbel. Het is fijn om zeker in de avond te weten wie er voor de deur staat als de bel gaat. 

Naast een beveiligingscamera helpt ook een alarmsysteem inbrekers af te schrikken. Kies voor een op maat samengesteld systeem, passend bij de risico’s in de beveiliging van jouw woning. Een slotenmaker kan je hierbij helpen. 

Tips voor het beveiligen van je huis 

Welke stappen heb jij de afgelopen maanden zelf al gezet om de kans op een inbraak in huis te verkleinen? Een slotenmaker in Leiden waarschuwt huishoudens dat het periodiek vernieuwen van sloten op ramen en deuren onvoldoende is. Inbrekers zullen niet altijd proberen het slot te forceren; ook het ingooien van een ruit kan hen helpen de woning binnen te dringen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de inbraakbeveiliging van je woning te verbeteren. In dit artikel geeft een ervaren slotenmaker je enkele tips. Welke van deze tips heb jij al toegepast? 

Tip 1: kies voor sloten met een goede SKG-beoordeling 

Wanneer je verschillende sloten met elkaar vergelijkt, zal opvallen dat veel sloten voorzien zijn van een driehoek met daarin een aantal sterren. Het is de beoordeling die Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) aan de sloten gegeven heeft. Des te meer sterren het slot heeft, des te groter is de weerstand die aan inbrekers geboden wordt. Dit betekent overigens niet dat een slot met de maximale score van drie sterren een inbraak volledig voorkomt. 

Tip 2: bouw de inbraakbeveiliging op met meerdere lagen 

Zoals eerder aangehaald werd in dit artikel, is een goed slot op de voor- en achterdeur onvoldoende om inbraken te voorkomen. Combineer een stevig slot met verschillende andere vormen van inbraakbeveiliging. Denk hierbij aan de keuze voor het gebruik van een beveiligingscamera aan de gevel. Een beveiligingscamera helpt je inbrekers nog voor hun inbraakpoging af te schrikken. 

Zijn inbrekers zo brutaal dat ze de inbraakpoging alsnog doorzetten? In dat geval kun je de pakkans vergroten met een beveiligingscamera. Dat laatste geldt niet wanneer je kiest voor een dummycamera. Het is de voordeligste optie: deze camera lijkt net echt, maar slaat geen beelden op. 

Tip 3: laat een alarmsysteem samenstellen voor je woning 

Een derde stap in het uitbouwen van je inbraakbeveiliging in huis is het gebruik van een alarmsysteem. Kies hierbij tussen een pakket uit de winkel en een maatwerk systeem, welke ontworpen is op basis van de risico’s in de bestaande inbraakbeveiliging van jouw woning. Voor het in kaart brengen van die risico’s kun je een slotenmaker inschakelen. Deze helpt je op weg! Op het moment dat inbrekers de woning betreden, zal het geactiveerde alarmsignaal hen al snel afschrikken. Het signaal is dermate hard, dat de kans groot is dat omwonenden polshoogte komen nemen. Iets wat de pakkans, net als bij de beveiligingscamera, zal vergroten. 

Geschreven door: De Woningbox