Selecteer een pagina

Rijtjeshuis voordelen, nadelen en aankoop tips!

rijtjeshuizen

Het rijtjeshuis heeft een wat benauwd en uniform imago, maar veel mensen onderschatten eenvoudigweg de enorme voordelen van dit type huis. Ontdek hier wat een rijtjeshuis onderscheidt en voor wie het het geschikte bouwtype is.

Niet iedereen wil of kan zich de stijgende huren in de binnenstad veroorloven. De buitenwijken zijn een goed alternatief. Voor wie een vrijstaande woning financieel te zwaar zou zijn, kan een rijtjeshuis de juiste oplossing zijn.

Zijn rijtjeshuizen goedkoper?

Bij rijtjeshuizen wordt de beschikbare ruimte, die meestal beperkt is, maximaal benut. In principe wordt bij de bouw van een rijtjeshuis een minimale afstand tot de erfgrens voorzien. In een rijtjeshuis delen verschillende eenheden een (verdeeld) perceel, en de huizen zelf staan vrijwel muur aan muur naast elkaar. Alleen de uiteinden, de hoekhuizen, zijn voorzien van grotere tuinen om de noodzakelijke afstand tot de straat te waarborgen. Zo besparen de toekomstige eigenaren kosten, ook omdat het maar één bouwterrein is en niet meerdere afzonderlijke. Dit heeft gevolgen voor de aankoopprijs.

Tip, rijtjeshuis stylen:

Ook al is het ene huis identiek aan het andere: met kundige inrichting, kleur en decoratieve elementen kan heel individueel wonen worden bereikt.

rijtjeshuis inrichten stijlen

Voordeel rijtjeshuis: muur tot muur bespaart energie

De dichte constructie van rijtjeshuizen bespaart ook op stookkosten. Omdat er maar twee buitenmuren zijn (afgezien van de hoekhuizen), gaat er minder warmte verloren. Aan de andere kant betekent het ook dat er in twee muren geen ramen zitten en dat de muren niet aan zonlicht kunnen worden blootgesteld. Maar tegenwoordig hoeft niemand zich meer zorgen te maken over geluid of brandveiligheid – de scheidingswanden zijn geluiddicht volgens een hoge norm en brandveilig.

Nadeel rijtjeshuis: kleine tuin en veel buren

Vanwege de beperkte ruimte is er slechts één minituin per eenheid. Open ruimtes tussen 50 en maximaal 100 vierkante meter klinken in eerste instantie misschien wat mager, maar er zijn ook rijtjeshuizen met extra (dak)terrassen. Ook daar kan heel wat groen worden geplant. Het belangrijkste punt dat voor (of tegen) een rijtjeshuis spreekt: de directe nabijheid van de buren. Een sociaal homogene omgeving kan leiden tot een grote verrijking en dus een hoge levenskwaliteit. Goede rijtjes wijken worden gekenmerkt door gezamenlijke spelletjesavonden, barbecue-middagen, maar ook door wederzijds respect en zorg. Als er veel kinderen in de nederzetting zijn, zijn er altijd geschikte speelkameraadjes voorhanden. Om nog maar te zwijgen van de verhoogde inbraakpreventie door oplettende buren op slechts één muur afstand.

Middenwoning of hoekwoning?

Een tussenwoning (een rijtjeshuis gelegen tussen twee andere rijtjeshuizen) wordt gekenmerkt door twee aangrenzende buren en dus meestal door een hogere geluidshinder. Daarentegen is het huis aan het eind van een rij huizen rustiger. Bovendien heeft een tussenwoning meestal minder lichtinval, omdat hij maar aan twee kanten vrij is. Er zijn ook maar aan twee kanten ramen, waardoor het interieur van het rijtjeshuis erg donker kan zijn. Dit kan worden tegengegaan door aan de vrije zijden zo groot mogelijke raamoppervlakken aan te brengen.

Tip, twee-onder-een-kapwoning:

Is noch een vrijstaand huis noch een rijtjeshuis een optie voor jou? Overweeg dan om een twee-onder-een-kapwoning te kopen. Dit combineert veel voordelen van beide oplossingen.

Rijtjeshuis te koop: Kopen of niet kopen?

Rijtjeshuizen zijn een goede woonoplossing voor jonge stellen of gezinnen die wat meer ruimte, rust en groen willen dan flats kunnen bieden. In tegenstelling tot een vrijstaand huis blijven de kosten binnen redelijke grenzen. Je vermijdt ook het risico en de kosten van het bouwen van je eigen huis. Een kleine tuin is een voordeel voor drukke mensen die van groen houden, maar (nog) geen tijd hebben voor intensief tuinieren. Maar als je je architectonische en botanische potentieel wilt realiseren, kun je waarschijnlijk niet om een vrijstaand huis heen. Mensen die de voorkeur geven aan een meer afgezonderd privé sociaal leven zijn ook beter af in een huis met een groot stuk grond of een gedecentraliseerd flatgebouw.

Geschreven door: De Woningbox