Selecteer een pagina

Hoe bespaar je op een koopwoning

Een huis kopen is een grote financiële investering, waarschijnlijk het grootste van je leven. Het is ook zeker geen uitgave om op te besparen, daar gaat het in dit artikel ook niet over. Wel gaan we wel kijken hoe we kunnen besparen op deze grote uitgave. Zo kan jij jouw droomhuis vinden en houd je nog wat geld over voor verbouwingen.

Doe grondig onderzoek

Voordat je een huis koopt, is het van super belangrijk om uitgebreid onderzoek te doen naar de markt in de regio waar je wilt kopen. Bekijk prijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Hierdoor krijg je een compleet beeld van wat je kunt verwachten en helpt je bij het bepalen van een realistische prijs.

Schakel een makelaar in

Een ervaren makelaar kan van onschatbare waarde zijn bij het onderhandelen over de aankoopprijs van een huis. Makelaars beschikken vaak over meer informatie dan jij wat betreft trends en regio’s. Zo kunnen ze helpen met het vinden van huizen die in prijs gaan stijgen of zakken. Daarnaast weten zij ook beter welke prijs bij wat voor huis past.

Onderhandel over de prijs

Ben niet bang om te onderhandelen. In tegenstelling, ga met zelfvertrouwen een onderhandeling aan. Wanneer jij zeker bent van je zaak gaat de ander daar sneller in mee dan wanneer je een hoop twijfelt. Daarnaast zijn ook veel verkopers bereid om te onderhandelen over de prijs. Proberen kan nooit kwaad!

Laat een bouwkundige inspectie uitvoeren

Een bouwkundige inspectie kost wat geld om uit te laten voeren maar kan je veel meer besparen. In het geval dat je door de inspectie achter een schade komt ter waarde van 15.000 euro, dan kan je makkelijk onderhandelen over de prijs van het huis. Hierdoor zou je zomaar de complete 15.000 euro kunnen besparen. Bij Homekeur kan je een bouwkundige keuring al voor slechts 389,- euro uit laten voeren. Zeker de investering waard bij huizen die al wat ouder zijn.

Kijk naar verschillende locaties

Het verschil tussen een huis in de binnenstad of net buiten de ring kan een aanzienlijk verschil maken in prijs. Ook een ander dorp kan ontzettend veel verschil maken in huizenprijzen. En dan hoeft het met de auto maar een kwartiertje uit elkaar te liggen. Wanneer je bereid bent in een wat bredere regio naar huizen te zoeken verbreed je je kansen heel erg.

Onderzoek financieringsopties

Vergelijk de verschillende manieren van financiering. De meest voordehandliggende manier van een huis aankoop financieren is een hypotheek. En behalve als je erg welvarende naasten hebt die iets voor kunnen schieten is een hypotheek ook je enige optie. Ga wel op zoek en vergelijk de verschillende mogelijkheden zodat jij de juiste hypotheek kiest met lage rente.

Koop in het laagseizoen

Ook de markt van huizen schommelt. Ga even op onderzoek uit wanneer het laagseizoen is zodat je niet de maximale prijs betaalt. Dit biedt meer onderhandelingsmogelijkheden.

Houd rekening met verborgen kosten

Houd er rekening mee dat de aankoopprijs niet alle kosten zijn. Denk aan overdrachtskosten, notariskosten, verschillende verzekeringen en meer. Houd in je budget rekening met deze en meer kosten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Geduld

Het vinden van het perfecte huis kost tijd. Je gaat ook niet zomaar een nieuw huis kopen. Ga daarom geduldig op zoek naar de perfecte woning. Laat je niet verleiden tot een huis kopen wat niet aan jouw wensen voldoet. Door geduldig te zijn kan je een hoop kosten besparen.

Geschreven door: De Woningbox