Selecteer een pagina

Bank met of zonder rugleuning?

Als je een nieuwe bank voor je huis of tuin koopt, rijst vaak de vraag of het de bank met of zonder rugleuning moet komen. De klassieke banken met rugleuning zien er op het eerste gezicht comfortabeler uit, maar zijn ze dat ook echt? Mensen met rugklachten zijn vaak niet overtuigd door de stijve rugleuningen. De modellen zonder rugleuning zijn daarentegen zeer minimalistisch, maar bevorderen een rechte zithouding. In deze koopgids geven we je enkele aanbevelingen over welke zitbank voor jou geschikt zou kunnen zijn. Uiteindelijk hangt het allemaal af van wat je persoonlijke voorkeuren zijn en hoeveel ruimte je hebt.

Welke variant heeft jouw voorkeur?

Daarnaast zijn er nog andere beslissingen te nemen. Dit zijn de opties die je hebt als je een zitbank koopt, naast de rugleuning:

  • Bank met opbergruimte
  • Ronde bank
  • Bank voor buitengebruik
  • Bank voor binnengebruik
  • Gestoffeerde bank
  • Opklapbare bank

De voordelen van banken met rugleuning

Veel mensen vinden een bank met een leuning comfortabeler. Het gaat hier vooral om de rugleuning. Maar het hangt ervan af wat je favoriete zithouding is en of je een gezonde rug hebt. Als je de neiging hebt rugklachten te hebben, zal een rechte, stijve rugleuning vaak ongemakkelijk aanvoelen. Dan moet je kiezen voor een van de banken met een ergonomisch gevormde rugleuning. Uiterlijk speelt ook een rol. Een bank heeft meestal een rugleuning waarmee je ontspannen achterover kunt leunen, misschien je hoofd in je nek kunt laten rusten en een beetje kunt dagdromen. Als de bank voor een muur staat, is ook een rugleuning aan te bevelen om direct contact van de rug met de vaak koude of harde muur te voorkomen.

Banken met een armleuning

Daarnaast zijn er ook banken die een armleuning hebben. Deze zijn vaak populair bij oudere mensen, maar behoren ook tot de typische tuinbank. Met de armleuning kun je je handen en ellebogen comfortabel ondersteunen en zo een bijzonder knusse zithouding aannemen. Tegelijkertijd scheidt de rugleuning je van degene die naast je zit, wat soms heel praktisch kan zijn. Omdat banken met rugleuningen vaak vrij zwaar zijn, blijven ze betrouwbaar op hun plaats en vormen ze dus geen veiligheidsrisico.

Voor- en nadelen van een bank met rugleuning

Hier volgt een overzicht van de voor- en nadelen van een bank met rugleuning:

  • Goed om tegenaan te leunen en op te ontspannen
  • Stevig en stabiel
  • Comfortabel voor de rug en eventueel ook voor handen en armen
  • Niet geschikt voor mensen met rugklachten

De voordelen van banken zonder rugleuning

Banken die zich vrij minimaal redden zonder rugleuning, zij het voor de rug of de armen, worden steeds populairder. Wat eerst ongemakkelijk klinkt, blijkt bij nader inzien een goede zaak te zijn. Want terwijl we bij banken met rugleuningen de neiging hebben een knusse en dus misschien wat ingezakte of ingezakte zithouding aan te nemen, is dat bij banken zonder rugleuningen niet mogelijk.

Wie de voorkeur geeft aan een moderne vormgeving en houdt van een ruimtebesparende, kleine bank, doet er daarom goed aan te kiezen voor een model zonder rugleuning. Bovendien kunnen deze banken ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Ze zijn erg handig, zowel om op te liggen als om voorwerpen in op te bergen. Tegelijkertijd zijn ze lichter dan de modellen met rugleuning, waardoor ze gemakkelijker van de ene plaats naar de andere gedragen kunnen worden.

Buitenbankje zonder rugleuning

Voordelen en nadelen van een zitbank zonder rugleuning

We hebben ook de voor- en nadelen van banken zonder rugleuning voor je op een rijtje gezet:

  • Minimalistische, moderne vormgeving
  • Veelzijdig in gebruik
  • Goed voor de rug
  • Makkelijker te verplaatsen

Hoe maak je een besluit voordat je koopt?

Zelfs als je de voor- en nadelen van de twee soorten banken kent, weet je misschien nog niet helemaal zeker welk model je het beste kunt kiezen. Daarom moet je ook goed nadenken over de ruimte waarin de bank gebruikt gaat worden en waarvoor. Heb je slechts af en toe extra zitplaatsen nodig? Dan is een opklapbare bierbank misschien precies wat je zoekt. Wil je een mooie, gietijzeren bank voor in de tuin? Deze moet om visuele en praktische redenen een rugleuning hebben. Familie bankjes, die vaak bedoeld zijn voor opslag en als zitplaats voor meerdere kinderen tegelijk, worden ook aanbevolen met een rugleuning. Voor moderne en design gerichte woningen zijn daarentegen minimalistische, effen banken zonder rugleuning een elegante optie.

Als extra beslissingshulp kun je in deze tabel kijken welke bank goed past in welke kamer:

RuimteAanbevolen bank
EetkamerAfhankelijk van de ruimte heb je hier de keuze tussen een bank met of zonder rugleuning.
WoonkamerVoor gezellig zitten met het gezin is een gestoffeerde bank met rugleuning aan te bevelen. Als bijzetbank voor incidentele bezoekers kun je het beste kiezen voor een modern model zonder rugleuning.
BadkamerIn de badkamer heb je misschien een bankje nodig om spullen op te bergen of om een plek te bieden om te zitten. De lichte, rugloze modellen zijn dan de juiste keuze.
GangEen bank in de gang is vaak bedoeld voor het opbergen van schoenen, winterkleren of ander textiel. Hier moet je ervoor zorgen dat je bank voldoende opbergruimte biedt.
TuinbankenTuinbanken die je niet verplaatst moeten een rugleuning hebben. Een uitzondering zijn stenen bankjes, die een goede zitplaats bieden voor meditatie of het kijken naar de zonsondergang. Net als bierbanken of andere opklapbare zijbanken kun je bij deze modellen zonder rugleuning.

Ons professioneel advies

Zoals je ziet is het niet mogelijk een directe algemene uitspraak te doen over welk type bank beter voor je is. We hopen dat de koopgids je helpt om de juiste beslissing te nemen. Daarvoor moet je ook overleggen met familieleden of andere mensen die op enig moment op de bank kunnen zitten.

Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent dat de bank een investering is voor vele jaren. Daarom is het belangrijk dat je het na tien jaar nog steeds leuk vindt. Modellen van steen en metaal zijn bijzonder weerbestendig. Maar ook binnen in huis gaat een bankje van hout heel lang mee.

Geschreven door: De Woningbox