Selecteer een pagina

Alles over het weerhuisje

Het klimaat verandert en steeds meer mensen hebben daar oog voor. De weersomslag-frequentie neemt toe, en we hebben vaker te maken met weersextremen. In veel gevallen is het handig als je op vroeg op de hoogte bent van een verandering in de luchtdruk. In dat geval kun je je namelijk voorbereiden op het weer en de goede kleding en accessoires uitzoeken.

Hoe kun je weten of er een weersomslag aankomt?

Een van de manieren om in een vroeg stadium te ontdekken dat het weer gaat veranderen is door gebruik te maken van een weerhuisje. Dit zijn decoratieve huisjes die aangeven hoe het met de luchtvochtigheid staat. Men vermoedt dat men al rond 1600 is begonnen met het vervaardigen van deze huisjes om weersveranderingen zichtbaar te maken.

Deze weerhuisjes zijn de voorlopers van de digitale meetinstrumenten die tegenwoordig beschikbaar zijn. Die zien er echter vaak zakelijk en strak uit. Als je geen getallenfreak bent zul je wellicht liever voor een decoratief weerhuisje kiezen. 

Hoe ziet een weerhuisje eruit?

Weerhuisjes hebben meestal een klassiek uiterlijk en de bouwstijl komt uit het Zwarte Woud. In het huisje staan 2 poppetjes, een mannetje en een vrouwtje. Afhankelijk van de luchtvochtigheid komt of het mannetje of juist het vrouwtje naar buiten. Zij zijn vaak gekleed in klederdracht, wat nog meer bijdraagt aan het nostalgische en decoratieve uiterlijk van deze huisjes.

Wat voor soort weerhuisjes zijn er?

Hoewel weerhuisjes allemaal dezelfde stijl hebben, zijn er diverse varianten verkrijgbaar. Zo zijn er huisjes met steile en juist platte daken in diverse kleuren. De huisjes zijn vaak in vrolijke kleuren geschilderd. Sommige hebben bloembakjes op het balkon en vaak staan de huisjes op een klein plateau. Dat staat niet alleen decoratief maar zorgt er ook voor dat het huisje stevig staat. 

Daarnaast zijn er weerhuisjes die niet alleen iets over de luchtvochtigheid zeggen, maar ook een thermometer hebben om de temperatuur weer te geven.

Een bijzondere variant van een weerhuisje is een huisje op een werkende klok. Dit Quartz-uurwerk is voorzien van een batterij zodat je weet hoe laat het is. 

Conclusie

Een weerhuisje is een decoratieve aanwinst in je interieur die je op de hoogte houdt van de luchtvochtigheid. Zo weet je wanneer er een weersomslag aankomt en of je dus je paraplu of regenjas mee moet nemen als je van huis gaat. Ook helpt deze informatie je bepalen of je de was buiten ophangt of toch liever binnen. 

Geschreven door: De Woningbox